Pieter Derks
voorstelling

Pieter Derks

”Ik had de was kunnen doen, een cake kunnen bakken, eindelijk nieuwe veters voor in mijn sneakers kunnen kopen… Maar in plaats daarvan zette ik vanochtend om 10.00 uur een berichtje op Facebook en heb ik de hele middag gespendeerd om te checken of ik al ‘likes’ had.”

In zijn voorstelling Van Nature gaat Pieter Derks op zoek naar het natuurlijke in een gemaakte wereld. Welke dingen zijn waarheid en welke dingen hebben we zelf waarheid gemaakt? Derks haalt meerdere keren op een humoristische manier uit naar politici en gebruikt daarbij actualiteiten als een ware meester. Zo haalt hij minister Henk Kamp erbij, die – “nu, op dit moment dames en heren” – bezig is een protocol te schrijven over hoe we in de toekomst moeten omgaan met aangespoelde zeezoogdieren. ”Was daar nog geen protocol voor? Hoe hebben we toch kunnen leven zonder dat protocol?!”

Eén van Derks’ grootste kwaliteiten is dat hij simpele voorbeelden bij zijn verhalen gebruikt, maar ze steeds meer uitwerkt naar het absurdistische. Zo neemt hij je verder en verder mee in zijn bizarre kijk op de wereld en krijg je als publiek een helder flitsende spiegel voorgehouden. Bij dit alles wordt toch het meest geprofiteerd van het laatste nieuws, wat voor Derks een makkie lijkt. De vlotte manier waarop hij zijn zinnen bouwt, doet voorkomen alsof de grappen die hij maakt al maanden vaststaan, maar dit is onmogelijk, tenzij Derks in het geheim al eerder afwist van het aftreden van de paus… Aangezien dit niet voor de hand ligt is er nog maar één conclusie mogelijk: Derks is een vakman en speelt met het nieuws.

Wouter de Jong en Sieger Sloot, De Hulp
Coco Chanel, Parfums en pakjes van de Koningin van de mode
Menu