Yvonne van den Hurk
voorstelling

Yvonne van den Hurk

Samen met de Russische pianist Alexander Drozdov speelde actrice Yvonne van den Hurk het stuk CHOPIN?

De voorstelling CHOPIN? speelde in het seizoen 2005-2006 in diverse theaters en was zeer succesvol! Bach, Mozart, Debussy, Chopin, Schumann, Wagner en Tschaikovsky: componisten van wie de muziek overal ter wereld te horen is.

Maar wie was de mens achter de musicus? Wat of wie was de inspiratiebron? Waren deze componisten politiek geëngageerd? Wat voor liefdesverhoudingen hadden ze? Onder welke omstandigheden moesten ze hun werk uitvoeren? Kregen ze in hun tijd de waardering die hen nu te beurt valt?

Actrice en theaterproducent Yvonne van den Hurk onderzoekt deze en andere vragen in een serie concertvoorstellingen. Begeleid door live muziek brengt ze de levens en liefdes van beroemde componisten uit de 18e en 19e eeuw in een gedramatiseerde tekst over het voetlicht.

In de eerste concertvoorstelling staat de Pools/Franse componist Frédéric Chopin (1810-1849) centraal. In de jaren 1840-1845 componeerde Chopin zijn grootste meesterwerken en kreeg hij een verhouding met de zes jaar oudere schrijfster George Sand. Van den Hurk vraagt zich in CHOPIN? af hoe deze verhouding verliep, wat er zich werkelijk afspeelde tussen deze twee tegengestelde karakters. Hoe inspireerden ze elkaar? Door ogen en oren van George Sand, gespeeld door Yvonne van den Hurk, kijken en luisteren we naar het fenomeen Frédéric Chopin. Zijn muziek wordt live uitgevoerd door concertpianist Alexander Drozdov.

Recensies: “Het aardige van de voorstelling is dat Van den Hurk in Russische pianist Alexander Drozdov een evenknie heeft gevonden van Chopin. Net zo fragile, met hetzelfde aristocratische voorkomen en vooral met dezelfde fluwelen aanslag. Wonderschoon beroert hij de toetsen van zijn vleugel en zo vormt hij een prachtige, muzikale aanvulling op Van den Hurks relaas.”

De Volkskrant “…Onweerstaanbaar trekt Yvonne van den Hurk de zaal mee in haar verhaal” “pianist Alexander Drozdov spreekt tot het hart van de toeschouwer.”

De Telegraaf “…Drozdov speelt zo mooi dat precies duidelijk wordt waarom Sand zo door Chopins composities betoverd werd…”

Het Parool “…Pianist Drozdov speelt met zijn ziel”

NRC Handelsblad “Drozdov is een begenadigd pianist die de muziek van Chopin met affiniteit vertolkt. Zijn interpretaties klinken doorzichtig en bezield. Juist dankzij zijn inbreng krijgt de voorstelling iets stralends. Als Pièce de résistance dient het Tweede Scherzo, waarin Drozdov poëtische kwaliteiten ontplooit.”

Pieternel en Daan
Jelle Kuiper
Menu